Geplande nesten

Update maart 2024: Na een pauze van enkele maanden ben ik de mousery weer aan het opstarten. Ik heb nog enkele fokgeschikte mannen en vrouwen die ik nu aan het inzetten ben. Ze zijn wat ouder dan dat muizen gebruikelijk ingezet worden, maar eigenlijk bevalt me dat wel. Voorlopig ga ik een trial runnen waarbij ik muizen pas tussen de 6 en 12 maanden inzet, zodat ik beter kan afwachten hoe de nakomelingen het doen en ik alleen verder fok met muizen die ook op wat latere leeftijd gezond en vruchtbaar zijn. Of dit een succes wordt zal de tijd moeten leren, “worst case” heb ik minder nageslacht en krijgen mannen een permanent vriendinnetje. 🙂

PLX Io x PLX Ergün

Moeder: PLX Io (blauw effen)
Vader: PLX Ergün (zwart effen)
Verwachting: zwart, blauw, kans op bont en langhaar
Stamboom: download .PDF
Samen sinds: 6 maart 2024

Io en Ergün zijn beide als het goed is drager van bont, dus de hoop is dat er wat bonte jongen worden geboren. 🙂 Ergün draagt ook langhaar en Io waarschijnlijk ook, dus ook kans op langhaar in dit nest. De kruising is een lijnteelt op MM Halibut, een erg leuk blauw langhaar ventje die 16 maanden oud is geworden.

PLX Jupiter x PLX Felix

Moeder: PLX Jupiter (zwart tan satijn)
Vader: PLX Felix (zwart tan)
Verwachting: zwart tan, zwart effen, satijn, duifgrijs (tan), misschien langhaar
Stamboom: download .PDF
Samen sinds: 6 maart 2024

Een zwart tan x zwart tan kruising! Jupiter is ook nog eens satijn, Felix is drager van satijn. Beiden zijn erg leuke makkelijke muizen, echt een top karakter. Ze zijn eigenlijk neef en nicht van elkaar, hun moeder Stro en Mae van Fabulae Mousery (FR) zijn volle zusjes en waren allebei duifgrijs – dus ook dat kan er uit komen! Hun vaders zijn compleet onverwant, Felix komt uit MM Halibut – een leuke blauw langhaar man – en Jupiter uit PLX Draco – zwart tan satijn.

PLX Jericho x PLX Kuiper

Moeder: PLX Jericho (zwart tan satijn)
Vader: PLX Kuiper (zwart tan)
Verwachting: zwart tan, zwart, satijn, mogelijk blauw (tan), langhaar
Stamboom: download .PDF
Samen sinds: 6 maart 2024

Nog een tan x tan kruising met het zusje van Jupiter, maar deze combinatie is een lijnteelt op de lijn van haar vader! Jericho’s vader PLX Draco is een nestbroer van Kuiper’s moeder PLX Danika. Verder zijn de twee compleet onverwant, Jericho’s moeder is uiteraard FM Mae uit Frankrijk en Kuiper’s vader is MM Gillardeau. Hieruit verwacht ik dus ook geen duifgrijs, maar mogelijk wel blauw en ook kans op langhaar. Ook deze twee ouders zijn leuke makkelijke muisjes!

PLX Halley x PLX Galileo

Moeder: PLX Halley (roan)
Vader: PLX Galileo (merle/roan tan)
Verwachting: merle/roan
Stamboom: download .PDF
Samen sinds: nog samen te zetten

Halley heeft eerder al een nest gehad met wijlen PLX Cepheus, ik had gehoopt hieruit roan/merle nageslacht te krijgen maar helaas heeft ze slechts twee jongen grootgebracht – beiden zwart effen. Ik had al in m’n achterhoofd zitten om Halley ook met Galileo te kruisen, dus dat gaan we nu proberen. Dit is wel een behoorlijk strakke lijnteelt aangezien Halley zelf uit een broer x zus kruising komt en Galileo’s moeder uit een zus van dat koppel komt. Wel een goede manier om meer info over de lijn te krijgen en hopelijk misschien eens wat echt merle nageslacht? Tot nu toe zijn allen met het gen meer roan dan merle –  zonder effen vlekken in de vacht.