Verzorging

Graag vertel ik wat over hoe de muizen hier verzorgt worden. Hiermee bedoel ik de huisvesting, inclusief inrichting en bodembedekking, de voeding en de zorg voor de nestjes.

Huisvesting

De vrouwen wonen in een groep in een terrarium van 100x40x50cm (lengte x breedte x hoogte). Hierin kunnen maximaal 8 muizen gehuisvest worden, dus waarschijnlijk komt er op termijn een tweede vrouwengroep in een ander terrarium of bak.

Voor de mannen en nestjes gebruik ik zogenaamde “bin-cages”. Dit zijn bakken geschikt gemaakt voor huisvesting van muizen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Ferplast Duna of labbak. Ik gebruik hiervoor bakken van zo’n 50x35x30cm, qua formaat ongeveer gelijk aan de Mini Duna. Dit is ruim genoeg voor een solitaire man, een vrouw met nestje, of een klein groepje van 3-4 dames.

Als bodembedekking gebruik ik graag een dikke laag Plospan ontstoft zaagsels gemengd met hennepvezel. Hierin kunnen de muizen lekker tunnels graven en nestjes bouwen. Op eventuele plateaus en als onderlaag gebruik ik Back-2-Nature papierkorrels, omdat deze extra goed absorberen.

De hokken zijn verder ingericht met huisjes en andere schuilmogelijkheden, klimspeelgoed, nestmateriaal en een veilig loopwiel.

Voeding

Al enkele jaren meng ik zelf droogvoer voor mijn tamme ratten, dit op basis van het boek “The Scuttling Gourmet” door Alison Campbell. De voedingsbehoefte van muizen komt sterk overeen en het bleek vrij simpel om mijn recept aan te passen voor muizen. De mix bevat zo’n 11,5% eiwit (plantaardige en dierlijke bron) 6% vet en voldoende vitamine D, koper en calcium en fosfor in goede verhouding. 

Ik gebruik een basismix van commercieel verkrijgbare “fabrieksvoeders” om voldoende vitaminen en mineralen in het voer te krijgen zonder te hoeven supplementeren. Een mix op basis van enkel (onbewerkte) granen, zaden, etc bevat namelijk niet voldoende vitaminen en mineralen!

Dit is een optimale mix voor volwassen muizen, de jongere muizen krijgen extra eiwitten en de nestjes krijgen een rijkere mix met meer eiwitten, vet, vitaminen en mineralen.

De muizen krijgen af en toe ook wat verse groenten als extraatje, zoals het loof van een bloemkool, een stukje wortel, een blaadje witlof, etc.

Kraamzorg

De nestjes worden geboren in een bin-cage van zo’n 50x35x30cm. Moedermuis krijgt een huisje van transparant plastic, wat knaagmateriaal en voldoende nestmateriaal om haar nestje te bouwen. Wanneer de baby’s zijn geboren krijgt de moeder een extra rijke droogvoermix met veel eiwitten, vet, vitaminen en mineralen. Ook krijgt ze af en toe natvoer zoals hoogwaardig kattenvoer en KnagersNatuurlijk natvoer.

Wanneer de jongen groter worden en de oogjes open gaan zullen ze ook beginnen met hun omgeving ontdekken en af en toe al wat mee eten van het voer. De bak zal vanaf dat moment ook wat uitdagender worden ingericht met meer speelgoed om te ontdekken en op te klimmen.

Met 4 weken oud verhuizen mama en dochters naar een schone ingerichte bak, de jongens blijven achter in hun “oude thuis”. Deze zal uiteraard ook verschoont worden, nadat ze zijn bekomen van de schrik zo zonder mama en zusjes. 😉

Vanaf 6 weken mogen de jongen opgehaald worden. Moeder en eventuele dames die ik zelf hou zullen geïntroduceerd worden bij de volwassen damesgroep. Eventuele potentiële fokmannen die ik aanhoudt komen op termijn in een bin-cage voor zichzelf alleen te zitten.

Het nestje wordt tijdens die 6 weken regelmatig gehanteerd en hierbij let ik op hoe de muizen reageren op het opgepakt worden. Dit neem ik mee in mijn keuze voor eventuele fokgeschikte muisjes.